Reis naar Noorwegen deel #2 – door Marlieke

13 juli 2015 | Geplaatst in Travel

Vandaag eens wat anders op mijn blog, namelijk een reisverslag van iemand anders dan ikzelf. Mijn nicht is eind mei, begin juni naar Noorwegen geweest en vroeg of ze hiervan een verslag mocht schrijven voor op mijn blog. Ik vond dat een erg goed idee en vandaag deelt ze het eerste deel van de reis naar Noorwegen. Mijn nicht is diegene die altijd de outfitfoto’s maakt, waar ik mee samen sport en recepten uit probeer. Ze heeft al aardig wat plekken gezien en in dit artikel verteld ze over de reis die ze door Noorwegen heeft gemaakt samen met haar ouders. Eerder kon je al deel 1 lezen en vandaag  ‘Reis naar Noorwegen deel #2’ door Marlieke. Enjoy!
Reis naar Noorwegen deel #2

Reis naar Noorwegen deel 2

Vandaag staat Flåm op het programma een van de steilste spoorlijnen ter wereld loopt.

Geschiedenis

De Flåmspoorlijn is een van de steilste spoorlijnen ter wereld en is 20 km (12 mijl) lang, stijgt 865 meter (2838 voet) en heeft een hellingshoek van één op 18. Daarnaast zijn er 20 tunnels met een totale lengte van 6 km (4 mijl). Dit bewijst dat dit een van de meest gedurfde en vakkundigste staaltjes van techniek is in de geschiedenis van de Noorse spoorwegen. Om het enorme hoogteverschil over zo’n korte afstand aan te kunnen, loopt het spoor deels door tunnels die in een spiraal de berghelling in en uit gaan.

Om de veiligheid te garanderen op dit ongewone stuk spoor zijn alle wagons voorzien van vijf verschillende remmen, die elk de hele trein tot stilstand kunnen brengen. De treinen van en naar Flåm sluiten in Myrdal aan op de meeste dagtreinen die tussen Oslo en Bergen rijden. Sinds de lijn in 1940 werd geopend is de Flåmspoorlijn door de wilde en majestueuze natuur een van de populairste toeristische attracties in Noorwegen.” [Bron]

We nemen een retourtje, het plan om de weg terug te lopen wordt in het water gegooid. Het weer is niet grappig: regen, harde regen en zelfs boven in Myrdal een soort van sneeuwstorm. De heenweg is lekker rustig, dus kunnen er veel foto’s gemaakt worden. De terugweg is hartstikke druk. We hadden echt veel verhalen gehoord over hoe mooi en bijzonder deze spoorlijn is. We vonden het leuk een keer gedaan te hebben en de natuur is en blijft prachtig maar dat deze spoorlijn nou zo super bijzonder is? Naar mijn mening niet echt, maar geniet van de foto’s.
Reis door Noorwegen

Reis door Noorwegen

In de avond is het toch nog droog en maken we een wandeling. Fantastisch.

Reis door Noorwegen

Door de sneeuw die er nog ligt is het moeilijk de paden te vinden, gelukkig zijn er een paar voor geweest en kunnen we voetstappen volgen. Maar het lijkt alsof er al wat naast het bruggetje zijn gestapt

Reis door Noorwegen

Silhouetfoto.

De volgende dag rijden we door de Laerdalstunnel van 24,5 km. De twee keer eerder in Noorwegen hebben we deze, steeds door luisteren naar de navigatie, gemist. Nu rijden we deze tunnel. Deze tunnel is 24.5 km lang en de bouw heeft 5 jaar geduurd. De weg is aangelegd tussen Bergen en Oslo. Het is mooi een keer te zien, maar zo spectaculair als de tunnel was met een rotonde, was deze zeker niet!

Laerdalstunnel

De Laerdalstunnel van 24,5 km lang.

De eindbestemming van vandaag is Olden. Hier hebben we een hut via Booking.com gereserveerd voor 2 nachten. Onderweg hebben we nog een overtocht en natuurlijk nog steeds prachtige natuur.
Reis door Noorwegen

Reis door Noorwegen

Op de foto rechtsboven zie je een mooie souvenir, maar die kost wel € 1.000.

Reis door Noorwegen
De camping, Nesset Fjordcamping, in Olden heeft een geniaal systeem! Nou zijn de mensen in Noorwegen een stuk makkelijker lijkt het. Sleutels kun je in de deur achter laten en op heel veel kampeerplaatsen kun je de caravan/camper of tent neerzetten en komen ze in de avond om af te rekenen.
Reis door Noorwegen
Vanuit de camping moet je een klein stukje langs een drukke weg en dan zit je in het centrum (lees een kerkje, twee supermarkten, sport,- kledingwinkel en souvenirwinkel.  In de zomer zal het hier best toeristisch zijn, er staan ook sightseeing bussen en treintjes.

Dit was het tweede deel van de reis naar Noorwegen die mijn nicht maken. Er komen nog wat delen aan, maar ik wil het niet te lang maken per artikel, dus je hebt nog wat tegoed. De foto’s zijn weer ontzettend mooi en de natuur is ook gewoon werkelijk prachtig. En een tunnel van bijna 25 km? Dat heb je hier toch echt niet. 

liefsmarloes

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Manon 13 juli 2015

  Wat is Noorwegen toch mooi, nooit gedacht eigenlijk!

 • Reageer Natiza 13 juli 2015

  Noorwegen is zo ontzettend mooi! <3

 • Reageer Mylou 13 juli 2015

  Oh wat gaaf! En wat een prachtige foto’s 🙂

 • Reageer Saraya 13 juli 2015

  Prachtige foto’s, Noorwegen is zo mooi 🙂
  X

 • Laat een reactie achter

  Read previous post:
  New in: Pandora ringen en oorbellen

  Ik vertelde over mijn Pandora aankopen in mijn shoplog, die je hier kunt bekijken, maar op camera waren ze niet goed...

  Close