Recept: Appel-spelt cake

17 mei 2015 | Geplaatst in Lifestyle, Recept

Tijdens Hemelvaartsdag had ik weer eens zin om iets te gaan bakken met ingrediënten die we nog in huis hadden. Laatst heb ik een kilozak speltmeel besteld bij de Body & Fitshop en dat werd het basisingrediënt. Ik maakte een appel-spelt cake en het recept deel ik vandaag met jullie.
Appel-spelt cake

Follow on Bloglovin

Recept: Appel-spelt cake

Het recept voor de appel-spelt cake vond ik op Cuisine van Sabine, een blog die ik nog niet kende. Het recept sprak me wel aan en ik had alle ingrediënten in huis, behalve de agavesiroop. Die heb ik vervangen door honing, omdat ik  ook wel  een redelijk gezond baksel wilde maken. Verder heb je geen spectaculaire ingrediënten nodig, dus kijk snel verder voor dit easy-peasy recept en het resultaat.
ingrediënten appel spelt cake

Ingrediënten

 • 200 gr appel, geschild en geraspt
 • 2 appels, geschild en in plakjes
 • 1 tl bakpoeder (ik gebruikte wijnsteenbakpoeder)
 • citroensap
 • 3 eieren
 • 125 ml honing
 • 1 tl kaneel
 • 175 gr roomboter (ik gebruikte cake & koekjes boter van Blueband)
 • 250 gr volkoren speltmeel of speltbloem

spelt cake

Bereiding

Verwarm de oven op 180 ° Celsius. Doe wat citroensap over de geraspte appel, om te voorkomen dat deze bruin wordt. De plakjes appel bak je op een laag vuur in een koekenpan met een beetje boter. Meng het speltmeel met de kaneel en bakpoeder. Voeg daarna de eieren, boter en honing toe en mix het tot een mooi cakebeslag. Als laatste roer je de geraspte appel door je beslag. Doe het cakebeslag in een ingevet bakblik of leg er een stuk bakpapier in, zoals ik heb gedaan. Daarna bedek je het beslag met de appelschijfjes. Ik heb er nog een beetje kaneel over heen gedaan. Zet je cakemix voor 40 à 45 minuten in de oven en prik met een satéprikker in je cake om te zien of ‘ie’ gaar is.
Appel-spelt cake
Het resultaat zie je hierboven. Volgens mij aardig goed gelukt en de kaneel geeft net wat meer kleur aan de appels bovenop. Ik heb uiteraard ook uitgebreid geproefd en dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. Normaal worden recepten met speltmeel vaak heel droog, maar door de appel is dat bij deze cake absoluut niet het geval. Het is een redelijk vaste en een klein beetje kleffe cake geworden, maar ik vind hem wel echt heel erg lekker! Vult ook goed trouwens. Wellicht zou ik de volgende keer iets minder boter gebruiken, maar dat is persoonlijk. Je kunt natuurlijk ook nog variëren met ingrediënten en rozijnen toevoegen, zoals bij het originele recept van Cuisine van Sabine.

Heb jij wel eens iets gemaakt met speltmeel?

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageer Esther 17 mei 2015

  Oehh yum, die ziet er lekker uit 😀

 • Reageer Denise 17 mei 2015

  Ah jummie, wat ziet het er lekker uit! <3

 • Reageer Marloes 17 mei 2015

  Dit ziet er heel lekker uit! Leuk recept!

 • Reageer Kelly 17 mei 2015

  Yum, dit ziet er heerlijk uit. Ik ben sowieso dol op appelcake, al eet ik het niet zo vaak.

 • Reageer Bertine 17 mei 2015

  oh dat ziet er lekker uit zeg! en inderdaad best gezond met spelt meel en zonder suiker!

 • Reageer Sanae 17 mei 2015

  Wow.. ziet er heerlijk uit!

 • Reageer Raounak 18 mei 2015

  oelala. Nog nooit een recept uitgeprobeerd met spelt. Ben Benieuwd!

 • Reageer Northflix 18 mei 2015

  Je had me al bij de foto, toen ik appels en kaneel zag!
  Klinkt als een heerlijke cake!

 • Reageer BeautyblogLaura 18 mei 2015

  Ziet er heerlijk uit! xx

 • Reageer Cindy 19 mei 2015

  Dit ziet er lekker uit! Ik heb laatst volkoren tarwemeel gekocht, daar kan ik ook vast deze appelcake mee maken!

 • Reageer Tania 19 mei 2015

  Dit ziet er echt lekker uit. Ga ik ook een keertje proberen

 • Reageer Rebecca 19 mei 2015

  Oeh dit klinkt echt té lekker en ziet er erg goed uit!

 • Reageer Jouvence 20 mei 2015

  dit ziet er erg lekker uit.! ♥ xx

 • Reageer Cuisine van Sabine 28 september 2015

  He wat leuk! En fijn dat ie goed gelukt is!

  Groetjes Sabine

 • Laat een reactie achter

  Read previous post:
  OOTD Adidas by Pharrell Williams

  Jullie hebben afgelopen zondag al kennisgemaakt met mijn nieuwste aanwinst: de Adidas Supercolor by Pharrell Williams. Uiteraard kon ik niet...

  Close